Fül-orr-gégészetről érthetően
Orvos válaszol

Kedves Érdeklődő!

Új kérdés feltevéséhez kérjük jelentkezzen be, vagy ha még nem tette regisztráljon.

Korábbi kérdések

#959 Porcsin Andrea (2012-11-19 12:04:32)   
Kedves Doktornő! Szeretném ha válaszolna arra a kérdésemre is, hogy egy ilyen hosszan elhúzódó nyirokcsomó duzzanat kiműtése előtt indokolt-e a torokváladék-tenyészet megállapítása, a kéthetes antibiotikum-kúra , és egy jelenlegi vérkép ? Történetünkhöz hozzátartozik még az is, hogy gyermekem 5 éves korában már kiműtöttek egy ugyanilyen 2 cm nagyságú nyirokcsomó-duzzanatot a bal oldali lágyék részről 2 év után, aminek teljesen negatív lett akkor a szövetminta eredménye. Ez az oka, hogy nem szeretném siettetni a műtétet . Válaszát előre is köszönöm: Andrea

Kedves Andrea!

Vérkép minden műtéti beavatkozás előfeltétele, illetve, amit az adott intézmény kötelező protokollja előír. Az, hogy a kezelőorvos milyen plusz vizsgálatot ír elő -a konkrét esetet pontosan ismerve - az ő szakmai döntése.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#958 Andrea (2012-11-18 12:10:41)   

Kedves Doktornő!A tanácsát szeretném kérni.Májusban (akkor még uszodába is járt) lezajlott 15 éves gyermekemnél egy 3 napos makacs lázzal járó, nála visszatérő, de ilyen erősen még nem jelentkező felső léguti megbetegedés, orrfolyással, valószínűleg torokfájással. Azért írom azt hogy valószínűleg, mert gyermekem nem beszél 2 éves kora óta egy bárányhimlő lezajlását követően, autisztikus tünetekkel, nem mindig ad pontos információt a testi jeleiről, előfordul hogy pont az ellenkezője igaz annak amire rákérdezünk. Úgy válaszol, ahogy kérdezzük, ha igennel kérdezünk, akkor igennel válaszol, és fordítva, kivétel, ha nagyon határozottan akar valamit.A betegség napjaiban megjelent egy elég nagy nyirokcsomó duzzanat a bal állkapocs-csontja alatt, 2 cm-es, azt "mondta" hogy nem fáj, ami azóta is megvan. Még hozzá tartozik a helyzetünkhöz, hogy nem fújja az orrát, ezért ki kell szívni időnként, és a másik dolog, hogy férjemnek tinédzser korában szintén voltak ilyen nagy duzzanatai éveken keresztűl.Akkor a gyermekorvosunk mononucleosisra gyanakodva vérvételt kért ami egyértelműen negatív lett és a többi eredmények is jók voltak. Nyáron én kértem egy antibiotikumos kezelést, amit a saját orvosunk nem biztos hogy adott volna, őt ismerve, de egy helyettesítő orvos felírt zinnatot 5 napra elegendőt, amit utólag rákeresve nagyon keveslem, mert ilyen esetekben 2 hetes, de minimum 10 napos kúrát ajánlanak.Ezt követően most lett ismét beteg novemberben, amikor orvosunk beutalt a Madarász utcai kórházba vizsgálatra. A haematológus megvizsgálta a hasát is, azt mondta, hogy nem lát semmi más tünetet, de ezt kiműti minél gyorsabban, egyből adott időpontot a műtéti egyeztetésre. Az uh-vizsgálatot végző orvos szóban annyit mondott, hogy nincs benövés és nyugodjak meg fel fog szívódni. A vizsgálatokat követően igen megduzzadt a csomó és egyértelműen fájónak jelezte gyermekem. Ezek után már elmentünk egy fül-orr gégészhez is, aki megvizsgálta és nem talált semmi problémát, de azt javasolta, hogy csináltassunk egy vékonytűs sejt-vizsgálatot, de úgy tudom az sem tudja megadni a választ, hogy vírustól, baktériumtól, gombától stb-től van-e. Az interneten olvastam dr.Nyírkos Péter írását a gyermekkorban előforduló  nyirokcsomó megnagyobbodásról, ami számomra elég megnyugtató, mivel műteni nem szeretném, ha nem muszáj. Azt írta, hogy a gyakorlat azt mutatja, hogy az egyoldali állkapocs csont alatti duzzanatok szinte mindíg ártalmatlanok. Azóta már látta egy másik gyermekorvos is, aki azt javasolta, hogy első lépésben uv-lámpával melegítsük, majd meg lehet próbálni egy kéthetes antibiotikum-kúrát. Torokváladék-vétel egyáltalán nem történt eddig.Nagyobb dózisú c-vitamin, esetleg? Köszönöm válaszát. Üdvözlettel :Andrea

Kedves Andrea!

Nem hiszem, hogy nagyobb dózisú C vitamin megoldást jelentene a nyirokcsomó nagyobbodásra, ami gyermekkorban valóban gyakori, hosszantartó velejárója gyulladásos betegségekenek. Fogadjanak szót a haematológusnak!

Üdvözlettel:

dr. Juhász Zsuzsanna

#957 Ladanyi Klaudia (2012-10-16 23:16:58)   

Kedves Doktorno!

Angliaban elek igy orvost csak a haziorvosom latom. 2 hete megfajdult a fulem,iszonyu fajdalmaim voltak,a hallojaratom bedagadt.Kaptam 2fele antibiotikumot es fajdalomcsillapitot.Az antibiotikum elfogyott 1 hete es a hallasom meg mindig nem jott vissza,tompan hallok.Ez meg nem is lenne gond de a fajdalom is visszajott.Elessen beleszur par masodpercre majd elmulik es ez fel orankent megismetlodik.Csutortokon tudok ujra haziorvoshoz menni.Aki minden bizonnyal elkuld vagy ujabb gyogyszert felir.En be is vennem de a 15.hetben vagyok es nem akarom magam kitenni megegy antibiotikumos kezelesnek.Mit tegyek? A korhazban is voltam ahonnan a hazoirvoshoz iranyitottak vissza.Itt nem tudok szakorvoshoz menni.

Elore is koszonom valaszat Klaudia

Kedves Klaudia!

Nagy valószínűséggel teljesen felesleges is a szájon át szedett antibiotikum. A leírás alapján hallójárat gyulladása van, amit legsikeresebben helyi kezelésssel lehet rendbehozni. Ehhez elengedhetetlen, hogy rendesen ki legyen takarítva - fülész szakorvos által - a hallójárat, és a kitisztított hallójáratba lehet gyógyszert behelyezni, illetve házilag fülcseppet használni. Ez Angliában sem és Magyarországon sem háziorvosi feladat, mindenképpen próbáljon eljutni fülészetre! Ameddig a fertőzött váladék a hallójáratban pang, addig hiába is szed antibiotikumot, dugult marad a füle és hullámzó mértékben felerősödik a gyulladás.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#956 Bukovszki istvánné (2012-10-03 19:52:04)   

Tisztelt Doktorő!

Én egy olyan "beteg" vagyok akinek többszöri fülműtéten esett át.(thimanoplastia... jobb oldalradicalis, bal oldal otitis media supurativa chronica cholestemtomatosa... garat mandula nincs  orrsövényresectio. ellnézést a helyesírási hibáért.) Mind kép fülben hallókészülék. A minap voltam a szokásos hallókészülék ellenőrzésen és ott egy számomra új diagnózist állított fel a doktornő. ....Bal oldalon a promontoriumra letapadt, atrophiás dobhártya.....

A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint ezzel kell e lényegesebben foglalkoznom, és ha igen, akkor mi a teendő,ha nem, akkor a későbbiekben lesz-e valamiféle probléma ebből?

Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: Ildikó Kecskemétről.

Kedves Ildikó!

Amit leír, az nem diagnózis, hanem a bal oldali fül krónikus folyamatára utaló állapot. Vizsgálatot követően tudom megmondani, hogy mi a további teendő.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#955 Németh Eszter (2012-09-25 14:06:27)   

8 hetes kislányom,teljesen egészségesen jött világra  3690 gr-mal- sima,gyors szülés után. Anyatejes, még tudom szoptatni.ÉSzrevettük, etetéskor és után is az orrán jön vissza anyatej. Ezt normálisnak gondoltam,egyeztettem is az orvosunkkal és védőnőnkkel.Viszont pár hete etetés után 1-2 órával is jön vissza tej az orrán, akár alvás közben is. Ilyenkor a fulladozásra ébred - és prüsszögi ki  a tejet. Gyorsan felkapom,nehogy megfulladjon és befújom tengerspray -vel és kiszívatom gyorsan  az orrát. Mivel alig kap levegőt.Utána olvastam,de semmi hasonlót nem találok. Mindenhol a FARKASTOROK betegség jön elő - de ahogy olvastam,ez elvileg nálunk nem lehetséges , mivel Rézi tud szopizni ,van vákuum is. Igaz,hogy nem 3 óránként,hanem többször,mert így eszik egyelőre. Szépen hízott is. 1250gr-mot az első hónapban. Ő a második gyermekem,az elsőnél nem volt ilyen probléma.Szeretném kérdezni a Doktornőt, hogy ÖN találkozott-e már hasonló tünettel és mi lehet ennek az oka? Nagyon aggódom .

Kedves Anyuka!

Ez a gyerkőc túl van etetve, az első havi óriási gyarapodása is ezt jelzi. 8 hetesen nem kell ilyen gyakran szoptatni. Feszíti a gyomrát a sok tej, a gyomorszáj nem tud még megfelelően zárni, és felfelé egészen az orrába büfizi szegény. Próbálja ritkábban szoptatni, és nem óriási mennyiségekkel, akár méregetve is, hogy mennyit eszik. Szoptatás után jó sokáig büfiztesse, és célszerű az ágy feji végét is egy kicsit megemelni. Ha nem javul a helyzet, akkor mindenképpen konzultáljon a gyermekorvossal!

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna