Fül-orr-gégészetről érthetően
Orvos válaszol

Kedves Érdeklődő!

Új kérdés feltevéséhez kérjük jelentkezzen be, vagy ha még nem tette regisztráljon.

Korábbi kérdések

#931 Ráti Angéla (2012-02-25 07:49:19)   

Tisztelt Doktornő!

Erős és gyakori fejfájásaim miatt koponya MR vizsgálaton vettem részt fél éve. A vizsgálat nem mutatt ki elváltozást, viszont a végén van egy "Melléklelet: A sinus Sphenoidalis nyálkahártyája igen kifejezetten körkörösen megvastagodott, a sinusban gáz folyadék nívó ábrázolódik, a folyadék azonban a T2 súlyozott felvételeken a liquorhoz képest alacsonyabb jeladású míg a T1 súlyozott felvételeken kissé magasabb jeladású" Segítene ennek az értelmezésében? Kell ezzelfoglalkoznom? Köszönettel,

Angéla

Kedves Angéla!

Az MRI leírás melléküreggyulladásra utal, amelynek lehet fejfájás a kísérőtünete. Mindenképpen tanácsos lenne elvégeztetni egy alapos fül-orr-gégészeti vizsgálatot, és ennek, illetve a fejfájás típusának összevetése után szóba jöhet még arckoponya CBCT felvétel is. A melléküregek pontos vizsgálatára ugyanis nem az MRI, hanem a CT alkalmas.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#930 Ildikó (2012-02-22 10:59:52)   

Kedves Doktornő!

 

3 nappal ezelőtt éles torokfájásra ébredtem, amit elkezdtem algopyrin, strepsils kombinációval kezelni, de sajnos az állapotom rosszabb lett. A torkomtól begyulladt az arcüregem is, ami a felső fogaimra is átterjedt, és meg is dagadt az arcom. Tenap voltam fül-orr-gégészeti rendelésen, ahol Cefzil 500 antibiotikumot írtak fel. Ön szerint elegendő ez a kezelés, vagy kellene más kiegészítő kúra is?

Kedves Ildikó!
Fül-orr-gégészeti vizsgálat és a panaszok pontos ismerete nélkül csak találgatni tudnék...Ehhez pedig drágák a patikaszerek.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna
#929 Kovács E nikő (2012-02-14 10:49:19)   
Kedves                doktornő!     Tavaj nyár végén kezdődőtt. Alergiás tünetekkel fordultam orvoshoz,készitettek  alergia tesztet,ami negativ lett.Röngen felvételen megállapitották  arc és homlok ureg gyuladast,már már ugy éreztem kikezeltem. Alergiás tüneteim meg erősődtek,tüsszőgési rohamok orfolyás és orviszketésem van.  tisztelettel Kovács Enkő

Kedves Enikő!

Nem tette fel a kérdését.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#927 Nagy Anita (2012-01-31 10:34:07)   

Kedves Anita!

A kérdése nem érkezett meg...

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#926 KOZÁK ZSUZSANNA (2012-01-25 21:41:23)   

TISZTELT DOKTORNŐ!  MA  KAPTAM MEG AZ ARCKOPONYA CT LELETET,AMI A KÖVETKEZŐ.A SINUS SPHENOIDALIS NYÁLKAHÁRTYÁJA BAL OLDALON MINIMÁLISAN A FELSŐ ÉS ALSÓ FALON MEGVASTAGODOTT. AZ ETHMOIDALIS SEJTEK RÉSZLEGESEN FEDETTEK. BAL OLDALON A SINUS MAXILLARISBAN DORSALISAN 26X18 MM NAGYSÁGÚ,CONCAV SZÉLŰ POLYPOID LÁGYRÉSZKÉPLET LÁTHATÓ. A JOBB SIN.MAX.,VALAMINT AZ ORRÜREG HÁTSÓ,KÖZÉPSŐ ÉS ALSÓ HARMADA LÁGYRÉSZKÉPLETTEL KITÖLTÖTT. A JOBB SINUS FRONTALISAN FEDETT.  VÉLEMÉNY.CHRONICUS PANSINUSITIS.   A KÉRDÉSEM AZ LENNE,HEGY ISMÉT EGY MŰTÉT ELŐTT ÁLLOK-E?  2003-BAN,2007-BEN ÉS 2010 DECEMBERÉBEN MÁR VOLTAK ARCÜREG MŰTÉTJEIM.  KÖSZÖNÖM A VÁLASZÁT,ELŐRE IS!

Kedves Zsuzsanna!

Műtéti javallatot a beteg alapos vizsgálata, (endoscopos is), a tünetek kikérdezése és a CT felvétel (nem a radiológus leírás) átnézése után lehet felállítani. A krónikus melléküreggyulladás, ami a radiológus leírása alapján valószínű, nem jelenti automatikusan műtét szükségességét.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna