Fül-orr-gégészetről érthetően
Kincs magazin 2011. február
kincs

Az alábbiakban a Kincs magazin 2011. évi 2. számában megjelent cikk olvasható.

Fránya nátha - Fújhatjuk?

franya-natha

 

 

 

Minden szülő által ismert tény, hogy a hűvösebb idő beköszönte együtt jár a légúti vírusok aktivizálódásával, s a fertőzésveszélynek ilyenkor valamennyi közösségbe - nemcsak az iskolás, óvodás, bölcsődés, hanem a csoportos foglalkozásra, játszóházba, babatornára, babaúszásra - járó gyermek ki van téve. Ha elkerülni nem is mindig tudjuk, mire számítsunk, és mit csináljunk, ha már nyakunkon a baj?

 

ÁPOLJUNK OTTHON!
Heveny náthás gyermek bölcsődébe, óvodábe ne menjen, hiszen a gondos ápolás ezekben az intézményekben nem biztosítható, ami növeli a szövődmények kialakulásának veszélyét. Ráadásul a közösségbe kerülő beteg gyermek indokolatlanul fertőzésveszélyt jelent egészséges társaira.

 

Bedugult vagy épp folyton csepegő orr, hőemelkedés, láz... Ha a betegség vírusfertőzéssel indult, nagy valószínűséggel bakteriális felülfertőződés követi majd, aminek tökéletes táptalaja az a pangó váladék, amit a kisgyermek önerejéből nem képes teljesen kifújni. Honnan tudjuk, hogy megérkeztek a baktériumok? A vízszerű helyébe lépő sárgás-zöldes orrváladék, azaz a gennyes nátha kialakulása sajnos csalhatatlan jel. Ami gyakorlatilag az orrmelléküregek gyulladását is jelenti, innen pótlódik a váladék. Mivel az orr, az orrmelléküregek, az orrgarat, a garat, a gége, a légcső és a hörgők között semmilyen sorompó nem állja útját, a fertőzés az orrból könnyen átterjedhet a többi területre is, melynek következtében gyakoribb szövődményként középfülgyulladás, orrmandula-gyulladás jelentkezhet, s ha a náthás gyermek pár nap után köhögni kezd, hörghurutra, esetleg tüdőgyulladásra is gyanakodhatunk. Mikor az orrmandula a gyakori hurutok miatt megnagyobbodik, az orrlégzési nehezítettséget, fülpanaszokat, míg a lenyelt váladék gyomor-bélhurutot, hasmenést okozhat.

Szívás után fújás

A leghatékonyabb gyógymód az orrváladék eltávolítása, amit otthon az orrszívó használatával tudunk a legegyszerűbben megoldani. A szívás ún. megszakított-folyamatos módon történjen, azaz a szívót helyezzük az egyik orrnyílásba, majd 1-2 másodpercenként vegyük el, s tegyük vissza! Az orrtisztítás fekvő helyzetben eredményesebb. Gyakoriságát illetően érdemes arra gondolni, mi hányszor fújunk orrot egy nátha alkalmával. Kiváló segítőtársunk lehet a tisztításban az orrporszívózás előtt beporlasztott, tengervíz oldatot tartalmazó orrspray is. Ebből érdemes az orrváladék oldására leginkább alkalmas, kombinált összetételűt választani. Fontos: a sprayt mindig orrtisztítás után használjuk! És az orrszívás mellett gyakoroltassuk a gyerekkel az orrfújást is! Szájon át nagy légvétel, száj becsuk, majd az egyik orrlyukat befogva hirtelen kifújjuk az orrot.

 

dr. Juhász Zsuzsanna
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos

wwww.fulorrgegeszet.hu