Fül-orr-gégészetről érthetően
Orvos válaszol

Kedves Érdeklődő!

Új kérdés feltevéséhez kérjük jelentkezzen be, vagy ha még nem tette regisztráljon.

Korábbi kérdések

#966 Kiss Mária (2013-04-28 21:12:40)   

A múlt alkalommal is ezzel kapcsolatban tettem fel kérdést, vagyis az "orrpattogás" és egyéb tünetek. Most újabb kérdések adódtak. Azt tapasztalom, hogy az orrpattogás mellett vízszintes helyzetben rendszerint "bedugul" az egyik orrjáratom, főleg este. Annyira nem zavaró, ami viszont kicsit zavar, hogy ha intenzívebb testedzést végzek, akkor jobban el kezd folyni az orrom. Ez ellen lehet valamit tenni?   A  másik ami még érdekelne, mivel komolyabban foglalkozom klasszikus énekléssel, ezek a problémák kihathatnak-e pl a rezonáns üregek minőségére?   Javasolták, hogy próbáljam ki a Salvus víz orrspray változatát, nagy javulást nem tapasztaltam.

Kedves Kiss Mária!

Érdemes lenne a Salvus vizes orrsprayt kúraszerűen alkalmazni egy-két befúvástól kevés változás remélhető. Ha nem javul a helyzet, vizsgálatot javasolnék, mivel az orrnyálkahártya duzzanat milyensége is fontos diagnosztikai jel. A duzzadt orrnyálkahártya rontja az énekhang minőségét.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#965 Enikő (2013-02-16 16:02:49)   

Kedves Doktornő! 2 éves kisfiamnál 2 hete kezdődött a taknyosság, ami nem javul, de szerencsére nem is lett rosszabb, de nem múlt el, még mindig gyakran kell neki szívni, a váladék amit kiszívunk, fehér, átlátszó sűrű. Nem lázas, nem piros a torka. Voltunk a gyermekorvosunknál , aki orrszívást és c-vtamint adott. Már nem adok neki orrcseppet, hiszen 1 hétig használható. Mi lehet az oka, hogy ennyi ideig tart ez a taknyosság? Milyen orrcseppet lehet ilyenkor használni? Köszönöm segítségét, köszönettel: Enikő

Kedves Enikő!

Lehet, hogy arcüreggyulladása van a gyerkőcnek, fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#962 Kiss Mari (2013-02-02 22:56:26)   

Kedves Doktornő!

A "problémám" a következő:

Jónéhány hónapja tapasztalom az alábbi jelenséget: mikor lefekszem, az orrom, vagy arcüregemnél jobb oldalon valami el kezd pattogni. 2-3 pattanó hang, utána a jelenség megszűnik. Ezzel párhuzamosan éjszakára gyakran érzem, hogy úgy eldugul az orrom, viszont ha fújom, nem jön belőle semmi. Fájdalmat egyáltlán nem érzek, inkább időnként olyan minimális feszítő érzést. Az orrpattogás gyakorinak mondható, de nem mindennapos, mikor meg voltam fázva, akkor álló helyzetben is előfordult. Ezzel párhuzamosan van állandó jelleggel orrfolyásom. Allergia vizsgálat eredménye negatív. Metoprolol Z hexalt szedek, állítólag ennek is lehet ilyen mellékhatása?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kiss Mari

Kedves Mari!

A "pattogás" az orrdugulással, az orrkagylók duzzadásával függ össze. Az orrdugulásnak az allergián kívül több más oka is lehet. Ha zavaró mértékűvé válik, nem tud emiatt jól aludni, akkor foglalkozni kell vele, kezelés szükséges.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#961 Barabás Rita (2013-01-04 14:01:21)   

Kedves Doktornő!

A kerekegészség interjúval kapcsolatban érkezett egy kérdés, mely így hangzik:

"Kedves Doktornő!

Kipróbáltam az orrmosást, most először életemben és a fülemben pattogást és enyhe nyomást éreztem Azóta nem mertem újra használni az orrmosóm. Ez mit jelent? Jól gondolom, hogy ez is a tisztulás része?

Válaszát köszönöm előre is!"

Ha megengedi még annyival egészíteném ki, hogy én már régi használó vagyok, de a minap az orrmosás alkalmával űgy éreztem, mintha a fülembe is folyt volna a folyadékból. Valami dugulás lehetett (picit pont megvoltam fázva.
Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Kedves Rita!

Amint ezt az interjúban is elmondtam, ilyen panasz akkor állhat elő, ha valaki nem elég lazán, "bambán" végzi az öblítést, illetve ha duzzadt az orrnyálkahártya, amit lohasztó orrsprayvel célszerű előzőleg kezelni. A folyadék biztosan nem jut a fülbe öblítés közben, ettől nem kell tartani. Nyugodtan használja tovább az orrmosót!

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#960 Szentirmai Mária (2012-12-16 14:11:36)   

Tisztelt Doktornő!

Ugyan Győrben élek, mégis szeretnék Öntől tanácsot kérni. Állítólag allergiás vagyok, csak nem tudták kimutatni, mire. Annyira náthás voltam, a CT- alapján az orvos FESS-műtétet javasolt, amit el is végeztek. A CT ethmoiditist és ostiomeatalis egységek lezártságát véleményezte. A műtét után a szövettani eredmény: Sinusitis chronica nonspecifica.
A kérdésem a következő: arra gondoltam, hogy a Proetz-kezeléssel talán elejét lehetne venni egy esetleges újboli műtétnek, mivel csak egy évig voltam panaszmentes a műtét után, és már érzem, hogy kezdődik a garatba történő folyás. Győrben azonban az egyik orr-fül-gégész azt mondta, hogy a FESS-műtéteseknek ez tilos. Én ugyan már többször voltam ilyen kezelésen Pesten. Most teljesen tanácstalan vagyok.
Mi erről a doktornő véleméyne?
Nagyon megköszönném, ha válaszolna.
Tisztelettel: Szentirmai Mária

Kedves Mária!

Ilyen tiltás nem létezik, sőt, FESS után még hatékonyabban működhet a kezelés. Nagyon fontos azonban, hogy a Proetz kezelés megkezdése előtt alapos orrüregi, akár endoscopos vizsgálat és kórelőzmény felvétel is történjen, hogy ha bármilyen ellenjavallat fennáll, az időben kiderüljön. Ezt a kezelést felvállaló intézményben kell elvégezni. Sokszor tapasztalom azt is, hogy "ész nélkül", alapos kivizsgálást mellőzve fognak hozzá a kezeléshez, holott valami egészen más ok áll az ethmoiditis hátterében, amit belgyógyászati vagy allergológiai kezeléssel lehetne rendezni.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna