Fül-orr-gégészetről érthetően
Orvos válaszol

Kedves Érdeklődő!

Új kérdés feltevéséhez kérjük jelentkezzen be, vagy ha még nem tette regisztráljon.

Korábbi kérdések

#925 Anett (2012-01-07 20:31:22)   

Kedves Doktornő!

Pár napja fogmosás közben észleltem, hogy hullik a fogkefém sörtéje. Úgy éreztem, hogy megakadt a torkomban egy szál, és később a légutamba került. Kérdésem az lenne, hogy ez okozhat-e komoly problémát, azóta ugyanis rekedt a hangom is és fáj a légcsövem, és mintha fel kellene köhögnöm valamit, vagy nincs is összefüggés a két dolog között, csak én kombinálom össze?

Előre is köszönöm Doktornő válaszát!

Kedves Anett!

Kérdését egy másik fórumon már többen is megválaszoltuk.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#924 Ménesi-Mayer Ágnes (2012-01-02 13:24:32)   

22hónapos kislányomnál merült fel, hogy csökkent hallása van.

2011.szeptemberében, a bölcsődei beszoktatással kezdődött az egész. A gondozók lettek figyelmesek arra, hogy gyermekem nem figyel rájuk illetve gyakorlatilag semmilyen zajra, hangra, szólításra nem figyel.
Nekem ilyen dolog fel sem merült, mert igaz, hogy nem mindig elsőre figyel rám és gyakran kerüli a szemkontaktust, amivel jelezné, hogy hallja amit mondok, de egyértelmű jeleit számomra nem mutatta, hogy arra gondoljak, nem hall vagy csökkent hallása van.

Tökéletes Apgar értékkel született, sima szülés volt. A fejlődési szakaszokban elvégzett vizsgálatok során nem merült fel halláscsökkenésre vonatkozó tünet.
Összerezzent zajra, fordította hang felé a fejét...Beszélni még nem beszél és beszélő személyre egyáltalán nem figyel, nem néz rá. Dolgokra, tárgyakra nem mutat rá, ha kérdezzük hogy mi hol van nem figyel illetve nem is érdekli.

Tudna nekem segíteni vagy tanácsot adni?

Előre is nagyon köszönöm.

Kedves Ágnes!

Abban az esetben, ha nevelők és a család részéről is felmerül esetleges hallásprobléma, mindenképpen indokolt fülészeti, illetve hallásvizsgálatot végeztetni. A gyermek kora miatt nem minden műszer alkalmas erre, ezért vidéken az egyetemi klinikákon, Bp-n a Heim Pál Kórházban tudnak segíteni.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#923 Vig Tünde (2011-12-20 12:37:31)   

Tisztelt Doktornő,köszönöm gyors válaszát.Az orvos középfül gyulladást állapított meg,arra szedtem az említett antibiotikumot,aggódalmam oka,hogy a gyógszer teljes beszedése után sem jött vissza a hallásom.Ez helyénvaló-e,ez lenne a kérdésem.Amúgy Angliában élek,kissé "lazábbnak" tartom az itteni orvoslást sajnos.Tisztelettel,Tünde.

Kedves Tünde!

Teljes hallásvesztés középfül gyulladás kapcsán nem indokolt. Füldugulás, tompább hallás 2-4 hétig lehetséges.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#922 Vig Tünde (2011-12-20 11:03:53)   

Tisztelt Doktornő.Lassan 4 hete nem hallok a jobb fülemre.Egyszerü füldugulással kezdődött,majd 2 nap múlva fájni kezdett.A füldugulásra vettem fülcseppet(Sodium Bicarbonate Ear Drops),majd miután fájni kezdett,az orvos Otomize Ear Spray-t írt fel.2 hét eredménytelen használat után Flucloxacillin 500mg tablettát szedtem egy hétig,most pénteken fogyott el,ugyan a fülem nem fáj,de még mindig nem hallok,kezdek aggódni.Türelmesen várom válaszát,tanácsát.  

Kedves Tünde!

Látatlanban sajnos nem tudok segíteni. Nem mindegy, hogy hallójárati vagy középfül, estleg belsőfül betegségről van szó, és ezt csak vizsgálattal lehet elkülöníteni. Teljes hallásvesztést vírusbetegség is okozhat, de ennek igazolására is hallásmérés szükséges.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#921 Zsolt Kiss (2011-11-19 00:26:30)   

Kedves Doktornő! Meg szeretném kérdezni, hogy Önnek mi a véleménye a torkomon megjelenő vérerek mentén létrejövő sárgás (pirosas) szinű gyulladásocskákról, gubók, foltokról. Mi okozhatja ezeket? Fél éve ott vannak, és nem akarnak eltünni. A bakteriális vizsgálat negatív volt, igaz hogy influenzam miatt antibiotikumos kezeles utan 2 hettel voltam garatváladék mintavételen. Rólam még annyit szeretnék elmondani, hogy 24 éves férfi fiatalember vagyok, és május-juniusi hónapokban allergiás asztma szerű tüneteim jelentkeznek bizonyos fűfélék virágporai miatt. És a normálisnál picivel gyengébb a tüdőm kapacitásom is. (amennyiben ezek kiválthatják a fent említett gyulladásos tüneteket).

Szakértői válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Kedves Zsolt!

A torokban mindig vannak sárgás (pirosas) gubók, foltok, ellenben "gyulladásocskák" nincsenek. Ha tünet sincsen, akkor teljesen felesleges nézegetnie a torkát, és laikus találgatásba fogni.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna