Fül-orr-gégészetről érthetően
Proetz-kezelés

Proetz-kezelés Magyarországon

Magazinok és internetes fórumok orvosi rovatait olvasgatva, betegtársakkal vagy gyermekes szülőkkel beszélgetve gyakran kerül megemlítésre a Proetz-kezelés – a köznyelvben „pröccölés” – , mint a melléküreg-gyulladás egyik szelíd és hatékony gyógymódja.
Mivel Magyarországon ez a kezelés részletesen nem szerepel az ún. szakmai protokollban, így azt viszonylag kevés helyen és néha a névadó professzor útmutatásaitól eltérően végzik, és a módszerről szóló leírások és beszámolók is igen változatos tartalmúak.
A pontos tájékozódás érdekében érdemes tehát visszanyúlni a tiszta forráshoz, Arthur W. Proetz 1931-ben megjelent alapművéhez.

A szerző

Arthur W. Proetz Arthur W. Proetz a múlt század első felében praktizált Amerikában, St. Louisban. 1919-től 1954-ig a Washington Egyetem fül-orr-gégész professzoraként, korának neves, elismert szaktekintélye volt a tengerentúlon. A húszas években dolgozta ki módszerét, amely az orrmelléküreg betegségek diagnosztikájában és kezelésében igazi újdonságot jelentett.
A témában írt átfogó munkáját elolvasva – úgy vélem – mind szakmai, mind emberi kvalitásait tekintve Proetz professzor példaképe lehet bármelyik ma élő fül-orr-gégész doktornak. Rendkívül alapos anatómiai, élettani és fizikai tanulmányokkal igazolja módszere helyességét, de közben – számomra nagyon szimpatikus módon – végig megtartja kritikai szemléletét és szerénységét a témával kapcsolatban.
A nevével fémjelzett kezelési módszer bekerült az amerikai fül-orr-gégészek „eszköztárába”, és a mai napig alkalmazzák azt.

Mi a Proetz-kezelés lényege?

Proetz-kezelés

A szerző az eljárását „helyettesítéses módszernek” (displacement method) nevezte, ami jól kifejezi annak lényegét: élettani sóoldattal helyettesíteni és ezáltal kiszorítani a melléküregekben összegyűlt váladékot.

Az ismert fizikai összefüggésnek (Boyle-törvény) megfelelően, miszerint azonos hőmérsékleten a gázok térfogata és a nyomása fordítottan arányos, az orrüregen keresztül alkalmazott vákuum hatására a váladékkal telt melléküregekben megszorult levegő kitágul, majd ennek eredményeként kipréselődik onnan, és helyére az orrba előzőleg beletöltött élettani sóoldat kerül.

Az ily módon felhigított váladék könnyebben ürül a melléküregekből.

Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelés alatt a páciens hanyatt fekszik, kissé hátralógatott fejjel. Az egyik orrnyíláson keresztül néhány ml folyadékot adagolunk az orrüregbe, amelyet a melléküregből ürülő váladékkal együtt a másik orrnyíláson keresztül visszaszívunk egy tompa végű szívó segítségével.

Az orrnyílások cserélgetésével ezt az öblögetést 5-6 percen keresztül végezzük.

Az eljárás teljesen fájdalmatlan, amely felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt alkalmazható. A kis páciensekkel a kezelés alatt beszélgetni, mesélni vagy énekelni szoktunk, amitől rendszerint hamar oldódnak.

Miért különösen érdekes a Proetz-kezelés napjainkban is?

Proetz-kezelés

Könyve megírásakor Proetz professzor még nem ismerhette az antibiotikumokat, tehát ezek bevetése nélkül kínált megoldást az orrmelléküreg gyulladások kezelésére. Az azóta eltelt évtizedek alatt elárasztottak és - tegyük hozzá – elkényeztettek bennünket az antibiotikumok. Ma már e népszerű és sokak által mindenhatónak hitt gyógymódnak a hátrányait is látjuk (antibiotikum-rezisztencia, fokozódó allergiahajlam, stb.).

A lehetséges kockázatoktól függetlenül is vitatémát jelent a fül-orr-gégészek között, hogy indokolt-e antibiotikumot adni arcüreggyulladásra? A válasz egyértelmű „nem” annál a betegnél, aki ebből már akár többfélét is beszedett egymás után, de panaszai nem enyhültek. Ilyen esetben mérlegelendő a Proetz-kezelés alkalmazása.

Azok számára is ez a szelíd módszer az alternatíva, akik elzárkóznak az arcüreggyulladás felszúrással történő öblögetésétől.

Dr. Juhász Zsuzsanna
Fül-orr-gégész és allergológus