Fül-orr-gégészetről érthetően
Orvos válaszol

Kedves Érdeklődő!

Új kérdés feltevéséhez kérjük jelentkezzen be, vagy ha még nem tette regisztráljon.

Korábbi kérdések

#942 Móga Zsuzsanna (2012-05-12 19:03:12)   

Kedves Doktornő!A férjem általában fül-orr-gégészeti problémákkal – fűként orrdugulással – küzd, ezért megvásárolta a NeilMed orrmosó készüléket, amellyel kapcsolatban olvastam egy cikket, melyben az Ön neve is szerepelt. Ezért teszem fel Önnek az alábbi kérdéseket:Amikor másodjára használta a készüléket, akkor az utolsó fecskendezéskor robbanásszerű érzést tapasztalt a jobb dobhártyája mögött, ami egyben egy kidugulás érzettel is párosult. (Kiskorában sokszor felszúrták a fülét.)A kérdésem az, hogy normális dolog-e a fenti, kellemetlen érzéssel járó jelenség.Egy ilyen „robbanás” járhat-e a dobhártya-és társszervei sérülésével, ugyanis azóta nem meri használni az orrmosó készüléket.A tavaszi pollen szezon okozhat-e 10 napja fennálló, rendszerint a késő délutáni órákra kialakuló hőemelkedést és ahhoz párosuló intenzív fejfájást homlok-és halántéki területen. Megtisztelő, mihamarabbi válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel:dr. Ludmányné Móga Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Az orrmosót - ahogy az a használati utasításban áll - eldugult orrba nem szabad használni. Az alkalmazás kezdetén célszerű előzetesen lohasztó hatású orrsprayt befújni, amit később el lehet hagyni. Nem hiszem, hogy kárt okozott volna, valószínűleg a régóta alacsonyabb nyomást egyenlítette ki a dobüregben.
Maga a pollenszezon hőemelkedést és fejfájást nem okoz. A nem megfelelően kezelt szénanátha szövődményeként azonban kialakulhat melléküreggyulladás, ami ilyen tünetekkel járhat.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#940 Takács Mária (2012-04-09 08:46:03)   

Tisztelt !Doktornő !

A fimanak már több éve allergiája van és sajnos évek óta orrdugulással küszködik ,amire orrspyt használ . Nem csak az orrdugulás áll fenn ,hanem váladékozás is ,ami a garatba hátrafelé csordogál ,ezek sajnos mind nehézzé teszik az orron át történő légzését . Sanos most ez a panasz annyira felerősödött nála ,hogy szinte az orrspry is nagyon nehezen nyitja meg az orrdugulását ,több időbe telik ,mire kitisztul neki .Szeretném megkérdezni ,mi lehet az oka ennek ,mit kellene tenni ,illetve mil lenne a megoldás számára ? Kb. most már 8-éve rozssejt vastagodást és orrsövény ferdülést állapítottak meg neki ,műteni akarták ,de nem engedte . Sajnos azóta ez az állapot fennáll . Kérem mielőbbi válaszát és tanácsát ,segítségét .Tisztelettel Takácsné !

 

Kedves Mária!

Vény nélkül vásárolható, gyors hatású orrsprayk tartós használata hozzászokáshoz vezet. Az allergia mellett ez is súlyosbíthatja az orrdugulást. Az orrdugulásnak ezek mellett még számtalan oka lehet, amiket csak vizsgálat során, esetleg arckoponya CBCT felvétel megtekintése után tudunk diagnosztizálni. Első lépésben alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges ahhoz, hogy egy évek óta fennálló probléma okát fel lehessen tárni, és érdemben el lehessen kezdeni a kezelést.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#937 Engelmann Péter (2012-04-01 11:29:21)   

Tisztelt Doktornő!
Röviden leírom történetemet.2010 októberében kezdtem orrdugulással orvoshoz járni.Akkor kaptam egy Rinocourt 64 sprayt,amitől panaszaim 2 hónapra teljesen megszüntek.Ezutnán 2011 februárjában egy orrkagyló tisztításon estem át.Amitől panaszaim 6 hónapra megszüntek.Ezután panaszaim újra előjöttek.Ezután egy ismerősömön keresztül egy másik orvoshoz kerültem,aki ez év decemberében orrsövényemet megmütötte,és teljesem kivette az alsó orrkagylómat.Azóta állapotom roszabodott.Többb orvosnál is jártam,akik amiatt,hogy teljesen kivették az alsó orrkagylómat,azt mondják,hogy nem tudnak rajtam segíteni.Azóta alvásproblémáim vannak,és nagyon rossz a közérzetem.Kérdésem az volna,hogy a Doktornő látna -e esélyt állapotom javításában.
Tisztelettel:Engelmann Péter

Kedves Péter!

Az Ön vizsgálata nélkül nem pontosan látom, hogy - ha az orrdugulás már nem áll fenn - mi az összefüggés az alvásproblémák, a nagyon rossz közérzet és a korábbi műtétek között. Valós veszély az, hogyha az orrnyálkahártya túl nagy részét távolítják el műtét(ek) alkalmával, akkor az orrpanaszok nemhogy javulnának, inkább fokozódnak.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#934 gliba5 (2012-03-13 18:50:47)   
Kedves doktornö azt szeretnémkérdez ni hogy férjemnek Arckoponya CT vizsgálati eredménye után ezt az eredményt kaptunk.Jobbra devialt septum nasi.A felső orrkagylók bullosusak.Mindkétét oldalon a sinus maxillarisban egyenetlenul megvastagodott a nyálkahártya, mindkét oldalon letokolt folyadék látható, jobb oldalon kb. 20 mm-es , bal oldalon kb 30 mm-es,A rostasejtekben bal oldaloi túlsúlyllyal, a sinus frontalisban basalisban illetve a sinus sphenoidalisban bal oldali túlsúllyal megvastagodott nyálkahártya illetve letokolt folyadék látható. akut gyulladás nem igazolható, K ÖVETKEZÖ LENNE A KÉRDÉSEM ,HOGY MIEN VESZÉLYEKKEL JÁR EZ A MÜTÉT MIVEL A NAPOKBA NKERÜL RÁ SOR,MIRE KEL VIGYÁZNOM  MENYI A FELGYOGYULÁS IDEJE,AZT SZERETNÉM MÉG KÉRDEZNI ,HOGY A HOMLOKUREGBEN ÉS AZ IKŐBOLBEN FELGYULEMLETT  FOLYADÉKOT  ÉS MEGVASTAGODOTT  NYÁLKAHÁRTYÁT HOGYAN  TÁVOLITSÁK EL,HA SZÜKSÉGES VAGYMAGSZUNIK AZ ORNYÁLKAHÁRTYA ELTÁVOLITÁSA UTÁN? A LETOKOLT FOLYADÁK ,HOGYAN ÉRTENDÖ ASEJTEK KŐZŐTT FELGYULLEMLETT VAGY EGY KULŐN ÁLLÓ TOKBAN VAN  KŐSZŐNETTEL ERIKA  VÁLASZÁT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM,

Kedves Erika!

Ezeket a kérdéseket az operáló orvosnak tessék feltenni, én egy CT leírás alapján nem tudom, hogy pontosan milyen műtétet tervez.

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#932 Holló Jánosné (2012-03-06 21:29:58)   

T. Dr. Juhász Zsuzsanna!

A férjem kb. 1 hónapja hol zúgás hol csö-römpölést érez a bal fü-lébe. Elment szakorvoshoz, most küldik CT-re. Csináltak nála fül és fül mö-götti csontnál hallásvizsgálatot, a csontvizs-gálatnál jobban hallot. Remélem nincs nagy baj. A koleszterinje tökéletes a vérnyomására Arbatran vérnyomás csökkentőt szed. Kérem ha tud válaszoljon. Köszönettel. Holló Jánosné

Kedves Holló Jánosné!
Ennyi információból és látatlanban nehéz véleményt mondani, de nem hiszem, hogy nagy baj lenne. Kérjenek pontos tájékoztatást a kivizsgálást elrendelő orvostól!

Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna