Fül-orr-gégészetről érthetően
Orvos válaszol

Kedves Érdeklődő!

Új kérdés feltevéséhez kérjük jelentkezzen be, vagy ha még nem tette regisztráljon.

Korábbi kérdések

#948 Hjagos Ágnes (2012-06-29 06:06:18)   

Tisztelt Doktornő! Lassan 3 hónapos kisfiam azóta szortyog, hogy hazajöttünk  a kórházból szülés után. A gyermekorvos írt fel Fenistil cseppeket és Sterimart. Az első héten jelentős javulás volt tapasztalható(rengeteg váladék távozott), de teljesen nem szűnt meg a problémánk. Már ha orrszívót használok, akkor alig jön váladék az orrából, szinte csak a befújt Sterimar, de hallani továbbra is a szortyogást. Zavarni a gyerkőcöt alvásban, étkezésben nem zavarja ez a helyzet, étvágya sem csökkent. A gyerekorvos azt mondta, lehet hogy enyhe orrsövény ferdülése van a picinek. Ön mit tanácsol? Keressünk fül-orr-gégészt? Vagy várjunk vele-hiszen folyamatosan fejlődik a szervezete?

Válaszát köszönöm előre is.

Kedves Ágnes!

Nagyon sok ilyen gyerkőccel találkozom a rendelőben, és tapasztalatom szerint teljesen feleslegesen szedik a Fenistilt. Orrsövény ferdülés ebben az életkorban biztosan nem oka a szortyogásnak, sokkal inkább állhat a háttérben refluxbetegség, vagy a rostaüregekben rekedt sűrű váladék. A Proetz kezeléssel ilyenkor nagyon jó eredményt tudunk elérni.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#947 Kós Andrea (2012-06-29 04:08:21)   

Tisztelt Doktornő!Kisfiam fülébe tubust helyeztek, ami kiesett, de a dobhártyán mindkét oldalon lyuk maradt.  Vártuk, hogy majd magától beforr, de ez nem történt meg. ( az operáció több éve volt). A kérdésem, hogy ilyenkor a lyukat be kell e zárni? Erre milyen módszert javasol?

Köszönettel,

Anyuka 21

Kedves Anyuka!

Ha valóban így van, hogy több éve nem záródik a nyílás, akkor mesterségesen kell bezárni. Régi, krónikus betegségről van szó, ezért a módszerről két sor alapján nem tudok nyilatkozni. Ismerni kellene a betegség történetét, a gyermek jelenlegi fül-orr-gégészeti statusát - különös tekintettel az orr, orrgarat, melléküregek állapotára, és kérdéses allergia fennállása is. 


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#945 Boushra Taraza (2012-06-21 14:40:01)   

Kedves Doktorno!

Az alabbiak tortentek meg velem: Mult szombaton megfaztam, de a megfazas nem a szokott modon zajlott le, se natha sem hosszabb ideig tarto torokgyulladas, csak a hangom ment el rogton es teljesen. Szombat este repulore szalltam, kulfoldre utazni, ahol elek. A hangom csak ket-harom nap mulva javult (semmi mas tunete nem volt a megfazasnak, ha ez az volt?). Viszont, harom napra a repulout utan a bal fulemben robajszeru hatast eszleltem, bedugult es azota nagyon gyengen hallok vele. A haziorvos javaslatara egy hetig olivaolajat csepegtettem a fulembe, h a fulzsir meglagyuljon a fulmosashoz. Ez megtortent, es tegnap elmentem egy teljes fulmosasra. A problema, h a fulmosas ellenere meg mindig nem hallok a bal fulemmel rendesen. Eszlelem a hangokat, csak gyengen (tudok pl. telefonalni vele). Viszont furcsan hallom a sajat hangomat (mintha egy masik kozegen keresztul hallanam at), teltseg erzet es fulzugas is allandosult mar ket napja. A neten veszjoslo cikkek forognak a temaval kapcsolatban. Sajnos kulfoldon nem tudok rogton szakorvoshoz fordulni, be kell jarni az idopontkeres, haziorvosi rendeles hosszu utjat. Meg tudna a doktorno nyugtatni, h a problemam nem vegzetes :)? Valaszat elore is koszonom. Udvozlettel, Julia

Kedves Julia!

A tünetei és a történet alapján középfül problémáról lehet szó. Itthon - nem véletlenül - csak fülész láthat el fülészeti panaszt, hallójárat öblítést, mert utána ellenőrízni kell a dobhártya állapotát, és tovább keresgélni, ha nem oldódik meg a korábbi tünet. Háziorvosa nem fogja tudni végigvinni a kezelést, szakorvoshoz kell fordulni.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#944 Nagyné Bakó Katalin (2012-05-25 09:34:58)   
Kedves Doktornő!

28 éves anyuka vagyok, kislányom 3 hónapos múlt. Már a szülés előtt is régebben tapasztaltam, hogy az arany ékszereim viselés során (karikagyűrű és fülbevaló) vörösre színeződik (nem szennyeződés). S most a 3 hónapos kislányom fülbevalóján is ugyanezt tapasztalom. Mi lehet ennek az oka, esetleg valamilyen hiány van a szervezetünkben? Válaszát előre megköszönöm.

Tisztelettel,
Nagyné Bakó Katalin

Kedves Katalin!

Ez a fajta elszíneződés nem jelent betegséget. Az aranyhoz keveredett egyéb fémek okozhatják a testnedvekkel történő érintkezés hatására.


Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna

#943 Boros Norbert (2012-05-23 14:32:09)   

Tisztelt dr. Juhász Zsuzsanna, Egy bedgult fül problémájaban szeretném kikérni a tanácsát. Közel egy hete bedugult a bal fülem, és zúg is. Fájdalom nincs, de már nagyon kellemtlen a dolog. Novorin fülcseppel próbálkoztam illetve paraffin olajjal. Néhány napja már részben visszatért  a hallásom. Azonban én ekkor megint alkalmaztam a fenti két eszközt(felelőtlenül?), és ekkor megint bedugult. Érdemes még otthon kipróbálni valamit, vagy már elkerülhetlen az orvosi közreműködés?  Köszönöm válaszát!

Kedves Norbert!

Látatlanban úgy gondolom, hogy nem tudja elkerülni az orvosi közreműködést.Üdvözlettel: dr. Juhász Zsuzsanna