Fül-orr-gégészetről érthetően
Orvos válaszol

Kedves Érdeklődő!

Új kérdés feltevéséhez kérjük jelentkezzen be, vagy ha még nem tette regisztráljon.

Korábbi kérdések

#874 Katalin (2009-03-18 17:03:00)   

Kedves Drnő!


6 éves a kislányom és többször volt már savós középfülgyulladása. A tymp. eredménye szinte teljesen lapos lett most a jelenlegi középfülgyulladás következtében. A jövő héten kell visszaennünk. Az orvos mondta, hogy melegítsük a fülét, mert azáltal ha rendben van a fül a savó hamarabb felszívódik, mert ha nem szívódik fel egy enyhe nátha hatására belobbanhat ismét és ismét gennyes lesz a füle.

Javasolta, hogy orrmandulaműtét és gromet behelyezésével esetleg rendeződne a helyzet.
(gondolkodni lehet rrajta)

Érdekelne az Ön szakvéleménye a fenti esettel kapcsolatban ill. hogy mit takar az orvos javaslata. Mekkora műtét és valóban javítana a helyzeten. A csövet mikor szokták kivenni?

Köszönöm válaszát: Katalin

Kedves Katalin!

Az az alapvető kérdés, hogy milyen állapotban van a gyerkőc orrnyálkahártyája, orrmelléküregei, orrgarata? Tartok tőle hogy nem egyedül az orrmandula felelős a fülpanaszokért. Kizárták-e a többi betegséget?
Az "enyhe náthá"-val kapcsolatban ajánlom a weblapom erre vonatkozó részét http://www.jumed.hu/natha.html. Tapasztalatom szerint sokszor orrmandulaműtét után is visszatér/fennmarad a fülprobléma, miközben a csövecskével is rengeteg baj van.
Ha bővebben kíváncsi a véleményemre, akkor vizsgálatot követően tudok pontosabbat mondani.

Üdvözlettel:

dr. Juhász Zsuzsanna

#876 Rovidzarlat-szeru hangok reggelente (2009-03-18 17:03:00)   

30 éves férfi vagyok. Körülbelül 5 hónapja a reggeli ébredéseknél furcsa tüneteket észlelek: rövidzárlatszerŠ "hangokat hallok" (olyasmit, mint amikor két, árammal teli vezetéket egymáshoz érintünk). Ha lokalizálnom kellene, azt mondanám, hogy a homlokom tájékán észlelem a jelenséget. (Pontosabban úgy érzékelem, mintha a koponyán belül homloktájékon két árammal teli vezeték érintkezik.) A jelenség nem jár fájdalommal, kizárólag reggelenként jön elô (szinte minden reggel), kb.negyedóráig tarthat, ezidô alatt 2-3 -szor érzékelek ilyen "rövidzárlatot". Még hozzátenném, hogy napközben nincs fejfájásom, ugyanakkor életkörülményeimhez tartozik a stresszes munkahely, a kevés mozgás. Nem állok semmilyen kúra vagy kezelés alatt, illetve 4 hónapja átestem egy epe-eltávolitási mŠtéten, azóta naponta 2 lecitin-tablettát szedek a máj zsírtartalmának csökkentésére. (A mŠtét elôtt 1 hónappal jött elô a "rövidzárlat".) Megköszönném, hogyha egy tanácsot tudna adni az észlelt tünetekkel kapcsolatban, esetleg arra vonatkozólag, hogy milyen szakorvoshoz forduljak.

Elore is koszonom
Fekete Ivan

Kedves Iván!

Amennyiben halláscsökkenése, fülpanasza nincsen, akkor neurológiai kivizsgálást javasolnék. Ha szervi elváltozást nem találnak, mindenképpen tanácsos egy kicsit "visszavenni a sebességet", és inkább relaxálni, sportolni rendszeresen.

Üdvözlettel:

dr. Juhász Zsuzsanna

#877 folyton (2009-03-18 17:03:00)   

kipirosodik az arcom mindenre erzekeny micsináljak?

Kedves Érdeklődő!

Kurta kérdéséből nem derül ki, hogy mi mindenre gondol...Hidegre, melegre, kutyára, macskára, kozmetikumra, érintésre, ételre, stresszre? Vérnyomása rendben van? Esetleg változókorba lépett?
Javaslom, használjon illatanyagmentes, kímélő kozmetikumokat.

Üdvözlettel:

dr. Juhász Zsuzsanna

#878 Mitől lehet? (2009-03-18 17:03:00)   

Tisztelt Doktornő!
Elnézést kérek,ha nem ide illő a kérdésem,de lehet,hogy Ön tudna segíteni az allergiámmal kapcsolatban.
Elkeseredett 30 éves anyuka vagyok...Tavaly nyár elején először azt tapasztaltam,hogy a tartós melegnek köszönhetően egy cipőm csatja szó szerint rározsdásodott a lábfejemre,amit alig lehetett lemosni...Később kiütések jelentkeztek a talpamon,és szerte a lábfejemen.(ismert fémallergiám van)A kiütések piros apró viszkető dudorok voltak.Meleg víz érintkezésekor elviselhetetlenül viszketni kezdett,amit elvakartam,(leginkább a talpamon) és áttetsző vízhólyagokká változtak szinte azonnal,volt,amelyik vérhólyaggá,.Ha kinyomtam a vízhólyagot,már nem viszketett,és onnantól szinte a nyoma se látszott.Viszont terjedt test szerte felfelé(pedig már nem is vakaróztam)itt-ott (nem egybefüggően)kialakultak vízhólyagok,végül a csuklómon,kézfejemen.Ezzel egy időben a lábujjaim között is nagyon apró fehér dudorok nőttek,de nem viszkettek.Emellett 5 éve tartó körömgombám,és 15éve tartó (hajam alatt)psoriasisom van.Egész nyáron alig mutatkoztam emberek között,csak orvosokhoz jártam.Senki nem tudta mi ez,csak találgatások voltak,egyértelmű válasz kezelés sehol nem történt.pl.kértem,hogy utaljanak be allergia vizsgálatra,de azt mondták szükségtelen...Minden orvos mást írt ki:Ungentum hydrophilicum non.mosdókenőcsöt,gyógyszertári keveréket,egy másik orvos rühkenőcsöt,és kénes oldatot,emellett már nem is tudom milyen gyógyszereket,egy másik városban az orvos azt mondta,hogy ez Lichten planus és Elocom,illetve diprosalic krémet és oldatot írt ki,és azt mondta el fog múlni.El is múlt,(ismerem a készítményt psoriasisos révén),de a piros foltok megmaradtak leginkább a lábfejemen és a csuklómnál.(önmagában ezidáig csak ez bántott,mert úgy néz ki a lábfejem,mint egy rózsahimlősé)Most viszont vagyok keseredve,mert 2 hete tapasztalom,hogy(leginkább fürdéskor) a piros foltok újra viszketnek,és kezdenek kihólyagosodni,azóta kenem diprosaic krémmel,de semmi javulás.Félek,hogy ismét előjön.Már arra gondoltam,hogy magánorvoshoz megyek,mert az évek óta tartó körömgombám szakrendelésen nem tudták még megfékezni.
A kérdésem az lenne,hogy lehet-e ez az egész a fémkibocsájtástól?Felszívódhatott valami a bőrömön?
Tisztelettel Köszönöm a válaszát !
Bernadett

Kedves Bernadett!

Sajnos, nagyon összetett a problémája - külön-külön mindegyik felsorolt betegsége okozhatja a bőrelváltozásokat, hát még ezek együttesen! (allergia, gombás fertőzés, psoriasis, lichen, rühesség) Nem derül ki a leveléből, hogy honnan tudja a fémallergiát, ha nem történt allergiavizsgálat, kezelték-e a gombás fertőzését, történt-e gócvizsgálat a psoriasis hátterében? Nem tartom valószínűnek, hogy "fémkibocsájtás" lenne a panaszok egyedüli oka, de vizsgálat és a leletei ismerete nélkül nem tudok erről biztosat mondani.

Üdvözlettel:
dr. Juhász Zsuzsanna