Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Mandulagyulladás, idült

A betegség lényege

A köznyelvben "mandulagyulladáson" a garatmandulák gyulladását értjük, amely többnyire a garatgyulladás részeként zajlik. Bármely életkorban, az év bármely szakában előfordulhat. A betegség idült formáját az alábbiakban, míg a heveny formáját a Mandulagyulladás, heveny c. cikkben írjuk le.

Idült mandulagyulladásnak nevezzük a három hónapnál tovább fennálló mandulagyulladást, amelynek lefolyása igen változatos lehet. Néha tünetszegényen észrevétlen marad, néha visszatérő, akut epizódokkal hívja fel magára a figyelmet.

A betegség okai

Az akut (heveny) gyulladás elhúzódása, a korábban felírt antibiotikumkúra korai félbehagyása, rossz immunállapot. Krónikus gyulladás kialakulásához a mandulák morfológiája is hozzájárulhat. A mandulák mélyedéseiben fehéres törmelék, detritus található, amely elhalt sejtekből, ételmaradékból, fehérvérsejtekből áll, és kedvező táptalajt jelent a kórokozók számára. Ismétlődő akut gyulladásokat követően a mélyedések kifejezettebbé válnak, a detritusképződés fokozódhat.

A betegség tünetei

Betegenként nagyon különböző lehet, egyeseknél észrevétlen, másoknál rendszeresen visszatér az akut gyulladás, és ezen tüneteket észlelik. Kellemetlen lehelet, rossz szájíz kísérheti a gyulladást. A fájdalom ritkább és kevésbé kifejezett mint akut gyulladás esetén, éppen ez nehezíti meg a diagnózis felállítását. Tartós lehet az állszögletben tapintható fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanat.

A betegség diagnózisa

A garat vizsgálata során fontos mozzanat a mandulák lapoccal történő nyomása. A detritusnál hígabb, gennyes váladék megjelenése a mélyedésekből, egyértelmű jele a gyulladásnak. A mandulák hegessége, kötöttsége szintén rányomáskor érezhető, megtekintés során a mandulák mérete, felülete, a mélyedések mérete, tartalma látható fontos információ.

A betegség kezelése

Legfontosabb a megelőzés, az akut tüszős gyulladás elegendő ideig történő célzott antibiotikus kezelése. Mégis, évi háromnál több alkalommal fellépő gennyes mandulagyulladás, rossz lehelet, nyelési panaszok, mandulaműtétet tehetnek szükségessé.

A betegség szövődménye

Ismert a Streptococcus baktériumok bizonyos törzseinek gócszerepe, amely a mandula szövet mélyén található gócokból a vér-, és nyirokkeringésen át távoli szerveket is elérhet, és bonyolult immunológiai reakción keresztül okozhat szervkárosodásokat. A vérképben emelkednek a gyulladásra utaló paraméterek és magas az ún. antistreptolizin titer is. A mandulából kipréselt masszából történő tenyésztés igazolhatja a baktérium jelenlétét.