Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Torokgyulladás

A betegség lényege

A garat nyálkahártyájának heveny gyulladása, heveny garatgyulladás néven is ismert.

A betegség okai

Leggyakoribb oka vírusfertőzés: a típusos légúti vírusoktól (Influenza, Parainfluenza, Adenovírus)a ritkábban előfordulókig (Herpes Simplex, Coxsackie, ECHOvírus), valamint szisztémás fertőzés részjelensége is lehet (Epstein-Barr, Cytomegalovírus, bárányhimlő, skarlát). A vírusfertőzést gyakran követi bakteriális felülfertőződés, legtöbbször Streptococcus, Haemophylus influenzae, Pneumococcus által. Egyéb, nem fertőző ágens által okozott belső vagy külső irritáció nyomán is keletkezhet a torokban gyulladás. A pontos okokat szakorvosi vizsgálat során lehet felderíteni.

A betegség tünetei

Enyhe esetekben a betegek torokérzékenységről, nyelés közbeni fájdalomról számolnak be. Láz, fülfájdalom léphet fel; érzékeny, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók jelenhetnek meg. A nyelési fájdalom lehet olyan intenzív, hogy az étkezést nehezíti. Súlyosabb esetekben magas láz, a torokképletek olyan erősen megduzzadhatnak, hogy a légzést, nyelést nehezítik. Ritka, de életet veszélyeztető szövődmény lehet a gégeödéma.

A betegség diagnózisa

Tükörrel, ill. homlokreflektorral a garatot megvilágítva megtekintve, a nyelv lapoccal történő lenyomása közben látható válik a vérbő, duzzadt garatnyálkahártya. A nyak áttapintásával vizsgálhatók a nyirokcsomók.

A betegség kezelése

Vírusfertőzés esetén tüneti kezelésként láz-, illetve fájdalomcsillapítás, torokfertőtlenítő ecsetelés, öblögetés jön szóba. Heveny bakteriális fertőzésben szükség lehet antibiotikumra, de ezt leghelyesebb a garatváladék mikrobiológiai vizsgálatát követően, a kitenyészett kórokozóra célzottan adni.