Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Mandulagyulladás, heveny

A betegség lényege

A köznyelvben "mandulagyulladáson" a garatmandulák gyulladását értjük, amely többnyire a garatgyulladás részeként zajlik. Bármely életkorban, az év bármely szakában előfordulhat. A betegség heveny formáját az alábbiakban, míg az idült formáját a Mandulagyulladás, idült c. cikkben írjuk le.

A betegség okai

Az esetek nagy részében jellegzetes baktériumtörzsek (A csoportú Streptococcusok, Staphylococcusok, Pneumococcus,Haemophilus Influenzae) által okozott fertőzés, valamint vírusfertőzés részjelensége is lehet. A bakteriális fertőzés származhat a torok saját felszaporodott baktériumflórájából, vagy cseppfertőzéssel is terjedhet. A szervezet általános legyengült állapota, meghűlés, lelki, fizikai stressz, immunhiányos betegségek, daganatos betegségek elősegítik egyes saját baktériumtörzsek felszaporodását, mandulagyulladás kialakulását. Főként az első életévekben akad sok dolga a manduláknak, hiszen az immunrendszer érése során minden új „betolakodót” ellenségként kezel. Ezért gyakori kisgyermekkorban a mandulagyulladás.

A betegség tünetei

Erősödő nyelési fájdalom a vezető tünet, amelyet tovább ront a megnövekedett nyálképződés miatti gyakoribb nyelési kényszer. Nyelés közben nyilalló fájdalom sugárzik a fül felé. Súlyosabb esetben maga a szájnyitás is nehézséget jelenthet. A nyak mozdítása is fájdalmassá válik az érzékeny, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók miatt. Az általános betegségtünetek mellett levertség, fejfájás, valamint láz is fellép. Gyermekkorban magasabb láz jellemző, mint felnőtteknél.

A betegség diagnózisa

A diagnózis alapja a szájüreg, garat, gége áttekintése, a nyaki nyirokcsomók áttapintása. Szükségessé válhat kenetvétel laboratóriumi kórokozó azonosítás céljából. A mandula felszínét vattapálcikával törölve történik a mintavétel. Epstein-Barr vírusfertőzés, azaz mononucleosis, más néven Pfeiffer-féle mirigyláz gyanúja esetén vérvételt követően azonosítható a vírusfertőzés fennállása.

A betegség kezelése

Láz-, és fájdalomcsillapító szerek vény nélkül kiválthatók. Gyermekek magas lázának csillapítására a hűtőfürdő is igen hatásos. Kellő mennyiségű folyadék, a nyelési fájdalom miatt pépes ételek fogyasztandók. Hideg italok is csökkenthetik a fájdalmat, ugyanígy különféle torokfertőtlenítő tabletták. Egyértelmű bakteriális, különösen a gennyes gyulladást okozó Streptococcus pyogenes fertőzés esetén antibiotikum szedése szükséges. Penicillinszármazékok gyors javulást hoznak, és megelőzik az izületek, a szív és a vese károsodását.