Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Gégerák

A betegség lényege

Rosszindulatú daganat a gége területén. Ezen daganatok csak egy része az, amely érinti a hangszalagokat, a hangszalagokon kívüli gégerészeken is elhelyezkedhet daganatos elváltozás.

A betegség 80%-ban a férfiakat sújtja.

Szinonima: gégekarcinóma, gégetumor

 

A betegség okai

A fő okokat a rendszeres dohányzás és tömény alkoholtartalmú italok fogyasztása képezik. Egyes káros környezeti hatások, mint pl. az azbeszt,  emelik a betegség kockázatát.

 

A betegség tünetei

A hangszalagok területén már viszonylag kis tumorok is tartós rekedtséget okoznak, ezért ezek többnyire korán felismerésre kerülnek. 2-3 hétnél tovább tartó rekedtség esetén tanácsos felkeresni gégész szakorvost.

A hangszalagok szintje alatti és feletti daganatok esetén a rekedtség a betegség viszonylag késői stádiumában jelentkezik csak, amikor a tumor növekedése folytán eléri a hangszalagok szintjét.

További tünetek, melyeknél  gégedaganat lehetősége felmerül:

-          idegentestérzés a torok területén

-          ismeretlen eredetű nyelési zavar

-          légszomj

-          visszatérő köhögés

-          ismeretlen eredeű torok-, és fülfájdalom

-          indokolatlan testsúlycsökkenés

-          térfoglaló folyamat a nyakon

 

A betegség diagnózisa

A kórtörténet feltárása kapcsán az orvos rákérdez a pontos tünetekre, az esetleges rizikófaktorokra, mint a dohányzás, alkoholizmus, és a még fennálló alapbetegségekre.

Vizsgálat alkalmával az orvos megtapintja a nyakat, megnagyobbodott nyirokcsomókat vagy más anatómiai eltérést keresve.

A nyak ultrahangos vizsgálata során már 10mm-nél kisebb nyirokcsomók is felfedezhetők.

Rutin gégészeti szakvizsgálat közben gégész szakorvos felfedezheti a daganatot indirekt gégetükrözés során.  Vékony, hajlékony, csőszerű eszközzel, ú.n. flexibilis endoszkóppal is vizsgálható a gége.  Rövid altatásos vizsgálatra is szükség van, mert ennek során ítélhető meg pontosan a betegség kiterjedése – különös tekintettel a szomszédos régiókra, mint a nyelőcső és a légcső – illetve ezen az úton lehetséges előzetes szövettani mintavétel a daganat pontos típusának meghatározásához.

CT vagy MRI vizsgálat elvégzése is szükséges lehet bizonyos esetekben.

 

A betegség kezelése

A tumor nagyságától, elhelyezkedésétől, valamint a beteg általános állapotától függően  többféle kezelési lehetőség áll rendelkezésre.  A daganat műtéti eltávolítása, a sugárkezelés és a daganatgátló gyógyszeres (kemoterápiás) kezelés külön-külön, illetve kombinációban is alkalmazható.