Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Orrvérzés

A betegség lényege

az orrnyílásokon át távozó friss vér gyakori panasz, amely mögött többnyire  ártalmatlan ok áll.

A betegség okai

A vérzés az esetek 80%-ban az orrsövény elülső részéről ered. Ez az a terület, ahol az orrsövény mélyéről érkező erek derékszögben kanyarodnak a felszínre. Ezek a hajszálerek lefutásuk nyomán – közvetlenül a nyálkahártyafelszín alatt – különösen  sérülékenyek.

Fokozódik a vérzés veszélye, ha az orrsövény ezen területén korábban ferdület alakult ki, ugyanis  a belélegzett levegő fokozott örvénylése a nyálkahártya kiszáradását, pörkösödését eredményezi. Az orrüreg felső vagy oldalsó faláról, illetve a melléküregek területéről  ritkábban származik vérzés.

Bizonyos belgyógyászati betegségek, mint a magas vérnyomás vagy a véralvadási zavarok az orrvérzés előfordulásának esélyét növelik.

Diagnózis

Fontos rákérdezni az esetleges magas vérnyomás betegségre, véralvadási zavarra  vagy a véralvadást befolyásoló gyógyszerek szedésére.

Hogy a fennálló vérveszteség mértékét megbecsülhessük, szükséges tudnunk , hogy mióta áll fenn a vérzés.

A fül-orr-gégész egy – az orrnyílást kitágító - kéziműszer, az orrspekulum segítségével megvizsgálja az orrüreg elülső részét. Előzetes orrnyálkahártya lohasztást és felületi érzéstelenítést követően elvégezhető egy alaposabb, ún. endoscopos orrvizsgálat, hogy a vérzés pontos helyét meghatározzuk.

Vérnyomásmérést követően szükség lehet vérvételre, hogy vérképet, véralvadási paramétereket ellenőrizzük.

A betegség kezelése

A beteg előrehajol, hogy a vért ne nyelje le. Nyaka köré nedves, hideg ruhát terítenek, így az erek összehúzódásával a vérzés többnyire magától csillapodik. Erős, vagy magától nem csillapodó vérzésnél szakorvoshoz kell fordulni. Amennyiben a fül-orr-gégész a sérült eret felfedezi, azt elektrokoagulátor vagy kémiai anyag segítségével  roncsolni tudja. Ha a  vérzés nem csillapodik, megoldás lehet az orrüreg tamponálása. Abban az esetben, ha az orrüreg elülső részének tamponálása sem szünteti a vérzést, vagy  erős orrsövényferdülés miatt a vérzés helye nem elérhető, akkor hátsó orrüregi, ún. Bellocq-tamponálás válhat szükségessé.

Az orrtamponnak 2-3 napig kell a helyén maradnia, és ez az állapot a beteg számára igen kellemetlen. Ritkán előfordulhat, hogy  tamponálással sem csillapítható a vérzés, ezért  műtéti beavatkozást kell végezni. Ennek során az odavezető ereket lekötik.

Szisztémás betegségek, mint a magas vérnyomás, vagy a véralvadási zavarok, egyidejűleg belgyógyászatilag kezelendők.

Ha a jelentős vérveszteség miatt a betegnél volumenhiány, esetleg vérszegénység alakul ki,  infúziót vagy vérátömlesztést kell kapnia.