Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Orrsövény ferdülés

A betegség lényege

Az orrsövény/septum nasi   a középvonalban elválasztja jobb-, és baloldali orrfőüreget.  Az orrsövény ferdülés igen gyakori, az emberek mintegy 70%-át érinti, ritka látvány vizsgálatkor a tökéletesen egyenes orrsövény. A ferdült orrsövény  szűkíti az orrjáratokat, blokkolhat fontos anatómiai képleteket. Az esetek nagyobb részében azonban észrevétlen marad, mert panaszokat nem okoz.

Vizsgálati módszerek

Az orrsövény elülső részének vizsgálata homloklámpával az orrba tekintve, az orrnyílásokat terpesztő műszer segítségével lehetséges. A hátsó rész tökéletesen csak az ún. endoszkóp – vékony csövű optika  - segítségével látható át. Jól ábrázolódik az orrsövény az arckoponya CT felvételén is.

A betegség oka

Az orrsövény ferdülés lehet veleszületett és szerzett, traumás eredetű. Gyermekkorban még ritkán okoz panaszt, mivel az orrsövény nagyrészt a növekedés során formálódik, és a kamaszkor végére éri el többé-kevésbé végleges  alakját.

Ha fiatal felnőtt korra az arckoponyában rendelkezésre álló csontos keretbe az elöl porcos, hátul csontos orrsövény mérete pontosan nem illik bele, akkor a rugalmasabb porcos rész elhajlik, kidomborodik az egyik irányba, vagy akár „s” alakban is görbülhet. A porc elhajlásán kívül csontléc, csontcsipke is kitüremkedhet rajta.

Az orrot ért különböző sérülések is okozhatnak orrsövény deformitást.

A betegség tünetei lehetnek

Egy-, vagy kétoldali gátolt orrlégzés, ismétlődő melléküreg gyulladások, középfül gyulladások, fejfájás, horkolás, orrhangú beszéd, garatba hátracsorgó váladékozás

A betegség kezelése

Megoldása csak műtétileg lehetséges, orrcseppek, gyógyszerek hatástalanok. A műtét helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezhető, az orrnyíláson keresztül operálva, a deformált porc, csont eltávolítható, ill. plasztikázható. Tünetet nem okozó esetben a műtét nem indokolt.