Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Orr- és melléküregek anatómiája
Orr- és melléküregek anatómiája | Orr betegségei Ahhoz, hogy megértsük az orr-, és melléküregek betegségeit, szükséges néhány anatómiai és élettani alapismeret.
Az orr és a melléküregek a felső légutak részét képezi. Három dimenziós anatómiája igen bonyolult. A szagláson túl az orr feladata az átáramló levegő melegítése, szűrése és nedvesítése.  A külső orr alakját csont és porc formálja. Szintén csontos és porcos részből áll az orrsövény/septum nasi, amely a középvonalban elválasztja a jobb , és baloldali orrfőüreget.

A melléküreg rendszert négy pár légtartalmú melléküreg alkotja. Szerepük nem pontosan tisztázott, de fontosak a hangrezonancia kialakításában, illetve kiterjedésükkel csökkentik a koponya tömegét. Az arcüreg a szemek alatt, a homloküreg a szemek fölött helyezkedik el. A rostasejtek lépesmézszerű felépítésűek, és a szemek között, az iköböl az orrüreg mögött, az agy alatt található. Mindegyik melléküreg zárt tér, amely szájadékkal nyílik az orrba. Nyálkahártyabélésük hasonló az orrnyálkahártyához, a csillószőrös hám aktívan továbbítja a nyálkát, és adott esetben a kórokozókat az orrüreg felé, onnan pedig a garat felé tovább.  A szájadékokat elzárhatja a nyálkahártya duzzanata, gyulladása, de daganat vagy csontos struktúra is képezhet akadályt.

Az orrüreg oldalsó faláról három orrkagyló nyúlik befelé. Nyálkahártyaborításuk érhálózatban gazdag, és gyulladás, allergia hatására többszörösére duzzadhat.
A könnycsatorna, amely a könnyet a szemből az orrüregbe vezeti, az alsó orrkagyló alá nyílik. Elzáródása - sérülés vagy betegség következtében - könnyezést okoz.
A középső orrjárat a középső orrkagyló alatt húzódik. Itt található az ún. osteomeatalis egység, amely az arcüreg, a homloküreg és az elülső rostasejtek közös kivezetését rejti. Ennek a területnek gyulladása, duzzanata az előbbi üregek elzáródását eredményezi.

A felső orrkagyló magasan az orrüregben helyezkedik el. Mögötte, az orrsövény hátsó részénél nyílik az iköböl. Az agyalapi mirigy közvetlenül iköböl fölött és mögött található, és ezen melléküregen keresztülhaladva operálható. Orr- és melléküregek anatómiája | Orr betegségei