Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Hirtelen halláscsökkenés

A betegség lényege

Hevenyen fellépő, többnyire egyoldali hallásvesztés/csökkenés, melynek oka a belsőfül működészavara.

A betegség okai

Az esetek többségében a belsőfülben lezajló kórfolyamat pontos mechanizmusa ismeretlen marad. A leggyakoribb kórok az , hogy a belsőfül vérellátása zavart szenved.

Hajlamosító tényezők

Rizikófaktornak számít például az emelkedett koleszterinszint, a magas vérnyomás, a nikotinfüggőség. Vérkeringési zavarok, mint az erős vérnyomásingadozás, szívbetegség is lehet oka a  vérellátás romlásának a belsőfülben. Bizonyos vírusok is károsíthatják a belsőfület. Mindezeken felül összefüggés figyelhető meg a stressz és a halláskárosodás között.

A betegség tünetei

Egészen a süketségig fokozódó hirtelen, féloldali halláscsökkenés., melynek alkalmanként bevezető tünete lehet a fül telítettségérzete, szédülés. Kísérőjelenségként sokszor megfigyelhető magas frekvenciájú fülzúgás.

A betegség diagnózisa

A halláscsökkenés mértékét hallásvizsgálattal pontosíthatjuk. Ilyen vizsgálatok a hangvillatesztek, az impedanciamérés, a tisztahang küszöb mérése, a beszédaudiometria. Ezt laboratóriumi vizsgálatok követik: vérkép, hemoglobin, hematokrit értékek meghatározása, illetve vírusfertőzés gyanúja esetén vérszerológiai vizsgálatok. Ha a gyors terápiás beavatkozás már megtörtént, akkor szükség van további, ún. otoneurológiai vizsgálatok elvégzésére. Ezek az otoakusztikus emisszió, az agytörzsi potenciál mérése, valamint az egyensúlyszerv vizsgálata. Az előző eljárásokal kizárhatók a hallászavar esetleges egyéb, ritkább okai. Egyes esetekben szükség lehet koponya MRI-re, az agyállomány mágneses rezonancia vizsgálatára is.

A betegség kezelése

Keringésjavító infúziós kezelés jelenti az általános terápiát. Ennek során a beteg naponta kap intravénásan gyógyszereket, melyek a belsőfül területén is javítják a vérellátást. Kiegészítésképpen adhatók olyan gyógyszerek, amelyek értágító hatásuknál fogva fokozzák a vérátáramlást. Gyulladáscsökkentő kortizonszármazékokat vírusfertőzés gyanúja esetén kaphat a beteg. Mindezeken kívül egy sereg, ma még vitatott hatásmechanizmussal rendelkező kezelési típus létezik. A gyógyulás esélye annál kedvezőbb, minél hamarabb felismerésre és ellátásra kerül a halláscsökkenés. Néhány óra, vagy akár több hét alatt akár magától is javulhat a panasz, azonban a tapasztalatok szerint az infúziós kezelés növeli a gyógyulás esélyét.