Fül-orr-gégészetről érthetően
Fül-orr-gége lexikon
Fülfájás, füldugulás, fülfolyás

Fülpanaszok esetén fültölcsérrel vizsgáljuk meg a hallójáratot, dobhártyát, néha szükség van ezt kiegészítő, műszeres hallásvizsgálatra.
A leggyakoribb panaszok, fülfájás, füldugulás, fülfolyás egyaránt lehet külsőfül és középfül eredetű, és ennek elkülönítése az első feladat, mert más-más gyógymódot kívánnak.

Felnőttkorban gyakoribb a hallójárat gyulladása, ami helyi kezelést igényel, akár napi rendszerességgel.
Gyermekeknél inkább a középfülgyulladás okoz problémát és ez a fülkürt működésének zavarával függ össze. Hátterében leggyakrabban az ismétlődő arcüreggyulladások állnak, de okozhatja szénanátha is.

Tympanométer

Rendelőnkben vizsgálni tudunk egy objektív hallásvizsgáló műszerrel (tympanométerrel), amely komoly segítséget ad a fülbetegségek elkülönítő diagnosztikájához.

A füldugulást leggyakrabban a hallójáratban rekedt fülzsírdugó okozza. Ez egyszerű, fájdalommentes öblítéssel eltávolítható. Hallójáratunk egyébként öntisztuló, ezért káros, ha vattapálcikával a bemeneti nyíláson túl nyúlunk, mert ezzel csak az esetleg keresztben elhelyezkedő fülzsírt tuszkoljuk befelé. A hallójáratban levő fülzsírnak fontos védő szerepe van – többek között – a kórokozók ellen. Házilag csak a hallójárat bemenetében megjelent fülzsírt szabad kitörölni. Bizonyos esetekben az öntisztulás nem működik, ilyenkor félévente célszerű felkeresni a fül-orr-gégészetet, ahol a kíméletes eltávolítást elvégzik.
Nemcsak külsofül, hanem középfül eredetu is lehet a füldugulás. Ezt a fül-orr-gégész szakorvos egyszerű vizsgálattal megállapítja, és a kezelést is ennek megfelelően kell megválasztani.